Bingoberoende

Det går inte att sticka under stol med att Bingo kan vara beroendeframkallande på ett destruktivt sätt som alla andra spel om pengar. Tyvärr är det så att allt spelmissbruk bara blir mer och mer vanligt i Sverige och i resten av världen.

Förr i tiden så blev tyvärr denna form av beroende sett som något töntigt och larvigt, inte alls som ett allvarligt problem, det har lett till att det idag är svårt att få en diagnos och rätt hjälp. Men det går framåt, man uppmärksammar problemet mer och mer och fler behandlingssätt kommer hela tiden som är specialutformade för just spelmissbruk. Idag är det faktiskt klassat som en sjukdom, och tur är väl det eftersom människor har spelat bort hela sitt liv på spel om pengar. Nu kanske det inte handlar om så stora summor i just bingo men problemet med missbruk kvarstår. Har man otur och hamnar i ett bingoberoende så spelar det inte någon roll hur små summor man spelar för, många bäckar små blir en stor å som det heter.

När man hamnat i ett missbruk som faktiskt är en psykisk sjukdom, oavsett vad det handlar om, så behöver man hjälp. Det spelar ingen roll vad det är, kan man klassa det som ett missbruk som är destruktivt så är det inte mindre farligt bara för att det är spel det handlar om och inte alkohol eller droger.

Idag är man väl medveten om inom läkarkåren att spelmissbrukare uppvisar samma symptom som tillexempel en drogmissbrukare. Man får abstinens, blir irriterad och rastlös och det går ut över omgivningen, en annan del är det konstanta ljugandet för att dölja sitt missbruk. Idag är spelmissbruk en erkänd sjukdom och diagnos som det finns specialisthjälp för. Men det är fortfarande svårt att få rätt hjälp och inte bli ihoptussad med andra sorters missbrukare. Därför tipsar vi här om en organisation dit du kan vända dig för att få hjälp, både med direkt stöd och att hitta hjälp i ditt närområde.

Stödlinjen

Organisationen Stödlinjen består av fem stycken rådgivare som tar emot frågor och funderingar via telefon och e-post. Alla Stödlinjens rådgivare har en gedigen erfarenhet av att jobba med frågor som rör spelmissbruk och spelberoende. Här kan du verkligen få hjälp i stunden och du blir alltid bemött med lyhördhet och respekt. Stödlinjen är till för både dig som själv spelar och för dig som är anhörig till någon med spelberoende. Alla samtal är anonyma, här kan du även få hjälp med att hitta stöd där du bor.

Denna nationella stödlinje för spelare och deras anhöriga drivs av Forum, Forskningscentrum för psykosocial hälsa vid centrum för psykiatriforskning och Karolinska institutet, på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut.