Bingoberoende

Det kan aldrig skrivas eller pratas för mycket om spelberoende. Många kanske rycker på axlarna och tänker, -detta kommer aldrig att hända mig. Men faktum är att det är lättare att trilla dit än många tror. Det behöver inte nödvändigtvis vara tusentals med kronor det är prat om. Det räcker att man spelar för ett par hundra för mycket så har man kanske inte pengarna att betala en räkning. Det är då det kan bli farligt. För en räkning som inte betalas kan fort bli till så mycket mer. Man kanske tänker att den ska man betala sen, men har man en gång börja tänka så, ja då är det lätt att man gör det igen, och igen och igen.

Det behöver inte heller nödvändigtvis ha med pengar att göra. Detta här med att vårat samhälle idag digitaliseras och mer och mer tjänster och spel blir tillgängligt på nätet, så betyder det också att vi interagerar mindre med andra människor. Sociala medier kritiseras hårt idag på grund av att många inte umgås på samma sätt som förr. Att gå på ett café idag och se folk helt uppslukade av sina mobila skärmar är vardagsmat. Om man då i tillägg spelar mycket spel på nätet, inte nödvändigtvis för pengar, så kan det ge sociala konsekvenser. Speciellt när det kommer till barn. Det finns något som heter att barn tar efter sina föräldrar. Och då måste man tänka efter inte bara en gång utan flera gånger om dagen. Att barn idag möts av en mumlande förälder bakom en skärm är helt oacceptabelt.

Ekonomiska konsekvenser

Om det nu skulle vara så att man misstänker att man själv har problem med spel så finns det hjälp att få. Det kan ta lite tid innan man erkänner för sig själv att man har problem, för det handlar ju inte om mer än ett ‘bara’ ett par hundra i månaden. Men det finns dom som inte har råd till det och det är då man behöver söka hjälp. Uttrycket ‘Spela aldrig för mer än du har råd att förlora’ blir aldrig slitet och det är något som alla borde ta till sig. Det kan också vara så att man misstänker att en vän eller familjemedlem har problem. Ska man då konfrontera den personen? Svaret är på det är, ja, absolut.

Olika former av hjälp

Dom allra flesta seriösa sajter som erbjuder spel idag har något form för information om detta med spelberoende. Läs där vad som rekommenderas och vad man kan göra. Det är synd att ett beroende ska ta ifrån en människa något som i grund och botten är ofarligt. Det handlar oftast om att hantera det rätt och att handla. För många så räcker det att begränsa spelandet till en fast summa i veckan eller månaden. Exempel kan vara att man vill spela bingo för en 50-lapp varje lördag, det vet man att man har råd med. Ställ då in en spelgräns på 50 kronor på bingosajten under inställningar. Detta är också något man kan få hjälp med av kundservice. Det är alltid bra spela ansvarsfullt.

Det finns också dom som inte kan spela alls. Då kan man be om att få avstängt sitt konto. Men i ärlighetens namn, vad är det som stoppar en spelare att öppna ett nytt konto på en annan spelsajt? Då är det kanske dags att söka professionell hjälp. Ta kontakt med din läkare och be om råd, dom har ofta telefonnummer till närmaste stödgrupp. Det går också fint att ringa olika stödlinjer och prata med någon som vet allt om detta och vad man måste göra. Alla är vi olika och alla hanterar vi olika situationer som kan uppstå på olika sätt. Det är skönt att man kan få hjälp om man inte klarar av det själv.