Bingohistoria

Det spel man brukar säga är förlagan till dagens bingo startade i Italien på 1500-talet. Då startade man ett statligt lotteri med dragningar varje lördag som påminner mycket om bingo. Det är även detta spel som utgjort förlagan till det populära spelet Lotto. Det statliga lotteriet i Italien spelas fortfarande och överskottet utgör en stor del av deras statsbudget. Det kanske låter konstigt men faktum är att det är flera länder i Europa som länge använt sig av lotterier för att finansiera allt från kultur till krig.

Det statliga lotteriet från Italien spred sig snabbt ut över Europa under 16 och 1700-talet, varje gång det togs till ett nytt land så skedde små förändringar. Det var på slutet av 1700-talet som det kom till Frankrike och kallades där för Le Lotto och man förändrade det lite. Det är det spelet som vi här i Sverige kallar för Lotto kort och gott. Det spred sig sedan vidare till Tyskland och ända till USA och flera andra länder innan det slutligen hamnade i Sverige, då var det Bingo. Lotto kom till Sverige redan under 1700-talet men det dröjde alltså till långt senare innan det kom i formen Bingo. Det var inte förrän 1961 som bingon kom till Sverige och då var det från grannen Danmark.

En idrottsförening i Skåne tog det med hem för att kunna tjäna in lite extra slantar till klubben på ett roligt sätt. Dock skulle det dröja innan bingon verkligen fick sitt stora genomslag över hela landet. Det var på 1990-talet som bingon fick sitt verkligt stora uppsving här hemma, det var genom det populära TV-programmet BingoLotto med profilen Leif Loket Olsson som bingon verkligen fick sin storhetstid. På senare tid är det bingo online som gäller och den marknaden håller på att klassa ut de gamla bingohallarna totalt.