Bingons historia i Sverige

Här i Sverige så har vi spelat bingo sedan 60-talet. Det har kanske funnits varianter förut, men detta med att spela i goda vänners lag eller spela om en vinst, ja det är en historia för sig själv. Vi måste tillbaka till början på 60-talet och till Skåne för att hitta var det började någonstans. Det var i Skåne som precis på många andra ställen en klubb som behövde ett par extra kronor i klubbkassan. Detta med att arrangera spel av olika slag för att samla in pengar är inget nytt. Det sägs att kinesiska muren byggdes delvis av pengar från ett lotteri. Och i Venedig så sålde staten lotter för att finansiera infrastrukturen i staden.

I USA så var det en präst som ville finansiera kyrkan med hjälp av bingo. Idén att samla in pengar till klubbar med hjälp av bingo är ganska så smart. Den idén var det också en medlem i Gunnarstorp IF i Skåne som fick. Efter en resa till Köpenhamn, där han såg spelet spelas, så tänkte han säkert precis som prästen i USA, att detta verkar som en bra idé. Ett roligt spel som folk kan spela till förmån för klubben. Vad kan gå fel? Och han fick rätt, det blev väldigt populärt och det arrangerades fler bingo till förmån för klubben. Detta var det så småningom fler klubbar som tyckte var smart och det tog inte lång tid innan detta spred sig till hela Sverige.

På 60-talet så blev det allt vanligare att spela bingo och det var inte nödvändigtvis i regi av en idrottsklubb. Bingohallar började att växa fram lite här och där och i slutet av 60-talet så fanns det runt 500 olika platser att spela bingo på. För att hålla koll på hur detta hanterades så var det polisen som skötte tillstånd och kontroller. Detta blev ohållbart till slut i takt med att spelet växte i popularitet så införde man en ny lagstiftning. I samband med det så var det länsstyrelsen som tog över tillståndsgivningen. Det var också länsstyrelsen tillsammans med lotteriinspektionen som utbildade kontrollanter så att allt skulle fungera utan fiffel och båg.

Det var en del fusk innan allt detta kom på plats, med när det blev ordning och reda så försvann också dom som inte var så seriösa när det kom till att arrangera bingo. Med bara seriösa aktörer i bingobranschen så var det mycket med tiden som kom att förändras. Bingo fick också en välkommen boost i slutet på 80-talet. Då beslutades nämligen att skatt på alla vinster skulle minskas och i 1995 så försvann skatten för gott. Sedan så hjälpte det också på att vinster kunde betalas ut kontant. Det ökade besöksantalen i bingohallarna lite varstans.

I takt med att bingo blev allt mer populärt så spred det sig också till tv-rutan. BingoLotto med Leif Loket Ohlsson gjorde inträde i svenska hem. Från att först sändas i lokal-tv i Göteborg i 1989 till att bli ett av Sveriges mest populära tv-program säger lite om att vi svenskar älskar att spela bingo.

Bingo på nätet

I takt med att internet växte så var det också folk i bingoindustrin som såg möjligheterna att ge folk chansen att spela bingo hemifrån. Med en försiktig start i 2005 för att så blir riktigt populärt i 2006 så är det tydligt idag att det var en smart väg att gå. Fler och fler spelar bingo på nätet idag och dom största föreningarna till bingolotto och casino erbjuder bingo online. Det är bara att välja och vraka bland många trevliga bingosajter som erbjuder många olika spel. Det är fler och fler som upptäcker hur roligt det är och bingo är helt klart här för att stanna.